Buy low, sell high

by admin

Roeien tegen de stroom in; kopen wanneer iedereen je voor gek verklaart. Ik ben een groot aanhanger van contrair beleggen en contrair handelen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar het is in onze ogen de enige strategie die tot fantastische rendementen kan leiden.

Buy low, sell high

Iedere belegger zal willen instemmen met het motto “buy low, sell high”, maar in de praktijk doen we vaak het omgekeerde. Dat creëert kansen voor contraire beleggers. Contrair beleggen kan betrekking hebben op market-timing (verschuivingen tussen activacategorieën, bijvoorbeeld het ‘uit’ of ‘in’ aandelen stappen) of beleggen in ‘out-of-favor’-aandelen. Contrair beleggen betekent niet dat contraire beleggers voortdurend pessimistisch of optimistisch zijn, het betekent slechts dat ze tegen de gangbare opvattingen in handelen. Contraire beleggers zien waarde in een aandeel als veel beleggers in paniek raken en vrezen voor nog grotere koersdalingen. Contraire beleggers worden juist voorzichtig indien als gevolg van hogere koersen het vertrouwen bij andere beleggers toeneemt.

Stop voor u failliet bent!
Houd uw hoop en vrees binnen de perken met contrair beleggen.

Hoop en vrees

De meeste beleggers balanceren tussen hoop en vrees en lijden aan het ‘greed and fear’-syndroom. Zij tonen daarbij vaak kuddegedrag, met dramatische gevolgen voor de rendementen. Veel beleggers baseren hun beslissingen op hun gevoel, in plaats van op wat ze weten (of hadden kunnen weten). Om die reden schieten markten vaak te ver door in optimisme of in pessimisme. Zo is een coverstory in de grote nieuwsbladen of kranten over de richting van financiële markten vaak een duidelijke contra-indicator.

In oktober 2011 kopte The Economist dat het beter is, tijdens economisch onguur weer helemaal niet te beleggen: “Investing during a time of crisis, nowhere to hide”. Op de cover zagen we donkere wolken en bliksemflitsen. Achteraf bleek oktober de best renderende maand voor aandelenbeleggers te zijn sinds 1974. Een contraire belegger is ervan overtuigd dat de gevoelens van de massa volgen leidt tot een verkeerde waardering van activa, sectoren of individuele aandelen, en dat hij daarvan gebruik kan maken. Daar geloven we sterk in.

Wanneer is de piek?

Om te weten wanneer een aandeel zijn piek heeft bereikt, moeten we de piek in de stemming van de beleggers herkennen. Historisch gezien blijkt het opvallend moeilijk om een hoogtepunt vast te stellen. Achteraf bekeken moet  het duidelijk zijn geweest dat bijvoorbeeld een koers van Microsoft van 77 keer de winst onzin was, en dat Tiger en Federer niet eindeloos Majors en Slams konden blijven winnen. We zouden er echter op durven gokken, dat enquêtes onder geïnteresseerden tijdens al deze hoogtepunten hadden aangetoond dat volgens de meesten de beste jaren nog moesten komen. En inderdaad bleven deze hoogvliegers nog jarenlang op hoog niveau meespelen.

Dat verandert niets aan het feit dat zij, achteraf bekeken, in de publieke opinie hun hoogtepunt hadden bereikt. Merk op dat we spreken van stemming en niet van een objectieve piek. De echte piek komt eerder dan de piek in de stemming. Mensen zijn koppig en willen hun helden verdedigen. Één slechte dag, één slechte gok, één slecht resultatenrapport kunnen nog worden vergoelijkt . Vaak zijn deze gebeurtenissen waarschuwingssignalen dat de objectieve piek bereikt is.

Vraag en aanbod

Velen leggen in onze ogen de beurs te ingewikkeld uit. Het blijft een marktplaats waar het simpelweg draait om vraag en aanbod. De beste beleggingstechniek is daarom psychologie. Het klinkt vreemd, maar het draait allemaal om een trefzekere inschatting van het sentiment.

Als de stemming onder de beleggers de leidraad is, zijn er verschillende manieren om die te meten. Als sommigen beweren dat het sentiment van de beleggers ten gunste van een bepaald aandeel nog kan groeien, dan kunnen we vaak alleen maar antwoorden dat het zich al op een waanzinnige hoogte bevindt.

Hard werken

Bij Contrairbeleggen.nl profileren wij ons als kritisch, dichtbij en goed geïnformeerd. De beste beleggingstechniek is namelijk volgens ons gewoon heel veel weten, lezen en onderzoeken. Beurshandel is geen manier om snel en gemakkelijk rijk te worden. Het is vooral een kwestie van heel hard werken en van alles op de hoogte zijn.

Veel beleggers zijn kuddedieren. Het jaar 2007 was een jaar waarin alles super ging! Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een groot gedeelte van 2013. Mensen worden in zulke periodes dan ook ineens helemaal positief. De hele omgeving gedraagt zich positief, in de media zijn goede berichten te lezen en te horen, en u dan wilt hier natuurlijk van meeprofiteren. Zulke beleggers gaan dan aandelen kopen. Het gaat immers super op de beurs! De beurs breekt record na record, het is dus een goed punt om in te stappen, toch? Toch!?!

Heel jammer is het wanneer u er naderhand achter komt dat u een aandeel voor een hoge koers heeft gekocht, terwijl dit tegen een veel lagere koers had gekund toen alles wat slechter ging. Het is ook heel jammer als alles opnieuw wat slechter gaat en uw aandeel in elkaar stort. U heeft dan hoog gekocht en wordt misschien zelfs gedwongen laag te verkopen. Dit gedrag zien we bij veel beleggers.

Tegen de stroom in

We zien voortdurend dat veel beleggers, tegen beter weten in zelfs vaak, toch op ‘veilig’ gaan waar het beleggen betreft. Veilig wil in dit verband zeggen: met de kudde mee. Kopen wat iedereen koopt, mijden waar iedereen negatief over is. In zekere zin logisch, want uw verstand zegt dat dit ‘verstandig’ is, en met geld, investeringen, beleggen, gaan wij nu eenmaal graag verstandig om. Het is een klassieke, bijzonder moeilijk te vermijden valkuil. Het probleem hierbij is natuurlijk, dat wanneer (bijna) iedereen ergens positief over is, de daad ook vaak bij het woord wordt gevoegd en dus ook (bijna) iedereen dat aandeel, of die regio, in portefeuille heeft. Logisch, maar wie moet bij hogere koersniveau’s het stokje dan van u overnemen?

De grootste fout die beleggers in mijn ogen maken is dan ook, dat zij te vaak achter anderen aan lopen. Een goede belegger doet zijn eigen huiswerk en vertrouwt hierop. Veel beleggers hechten bijvoorbeeld te veel waarde aan de mening van de zogenaamde experts bij grote banken. Met het uitbreken van de crisis is deze vraag actueler dan ooit: waarom advies aannemen van iemand in loondienst die de hele dag onderhoudsgesprekken voert? Wij raden beleggers aan het heft in eigen hand te nemen en tegen de massa in te gaan. Blijft altijd kritisch en vraag uzelf bij ieder artikel of nieuwsbericht af wat het belang is van degene die deze keer weer iets roept.