Contrair beleggen in GrafTech

by Paul

GrafTech is een wereldwijd toonaangevende leverancier van grafietelektroden. Deze elektroden zijn een essentieel onderdeel van de productie van vlamboogstaal. Het bedrijf kwam in 2018 op de beurs nadat het lange tijd in private handen was geweest.

Terwijl overheden over de hele wereld zich richten op strengere emissienormen, is er een impuls in de auto-industrie om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen. Er wordt daarom heel veel geïnvesteerd in het bouwen van laadinfrastructuur en het verlagen van de kosten voor elektrische auto’s. We zien bekende automerken samenwerkingsverbanden aangaan.

Groeiende vraag naar staal en batterijen

Eén van de essentiële componenten voor elektrische voertuigen zijn lithium-ionbatterijen. De vraag is al geruime tijd stijgende en de markt zal naar schatting nog verdubbelen tot $ 75 miljard in 2025. GrafTech zal enorm profiteren van deze groeiende vraag.

Naast de vraag naar lithium-ionbatterijen, ziet GrafTech ook een sterkere vraag naar staal naarmate meer landen een passend handelsbeleid voeren dat de binnenlandse staalproductie ondersteunt. Het management voorziet een langetermijn groeitraject dat meer en meer gestalte krijgt naarmate de staalproductie stijgt en de ontwikkelingen op het gebied van elektrische voertuigen met succes doorgaat. Het bedrijf heeft inmiddels de capaciteit uitgebreid om klaar te zijn voor de toekomstige vraag.

In het afgelopen jaar heeft GrafTech $ 744 miljoen aan vrije kasstroom gegenereerd en $ 153 miljoen aan schulden terugbetaald. Positief aspect hierbij zijn de langetermijncontracten die zeer waardevol zijn voor de activiteiten en de langetermijn schuldafbouw van GrafTech.

Solide in uitdagende markten

GrafTech leverde solide kwartaalresultaten ondanks uitdagende omstandigheden in een aantal markten waarin het actief is. Overproductie eind vorig jaar en begin dit jaar in combinatie met verminderde staalproductie in sommige regio’s heeft geresulteerd in overtollige elektrode-voorraden. De voorraden moeten afnemen en de omstandigheden verbeteren; GrafTech ziet dit echter niet voor medio 2020 gebeuren.

Op de langere termijn betalen de investeringen van GrafTech zich terug in de vorm van marktaandeel. Dankzij de herbouw en nieuwbouw van de elektrische vlamboogovens, met name in de Verenigde Staten, heeft men straks goud in handen. De eigen Seadrift faciliteit geeft een consistente aanvoer van hoogwaardige aardolie tegen kosten die aanzienlijk onder de huidige marktprijzen liggen. Daarmee zal het bedrijf erin slagen om een hogere winst te behalen dan de concurrentie.

In de afgelopen 12 maanden heeft GrafTech bijna $ 0,75 miljard aan vrije kasstroom gegenereerd, waarvan tot op heden meer dan 40% is teruggegeven aan aandeelhouders via dividenden en ingekochte aandelen. GrafTech heeft een sterke staat van dienst in het genereren van vrije kasstromen. Het teruggeven aan aandeelhouders en aflossen van schulden blijven de belangrijkste prioriteiten voor het gebruik van kapitaal.

Het dividendrendement van een aandeel GrafTech is momenteel 2,45%.

Conclusie

GrafTech is goed gepositioneerd om te profiteren van de langetermijngroei van specialistische staalproductie met elektrische vlamboogovens. Met een relatief goedkope verticaal geïntegreerde productielijn en een langetermijn contractstrategie blijft GrafTech een continue hoge vrije kasstroom genereren.

Contrair beleggen in GrafTech

Aandeelhouders profiteren van deze strategie dankzij het dividend en de aandeleninkoopprogramma’s. Ook op de langere termijn zullen zij profiteren van de cyclische industrie en de evolutie van elektrisch rijden.

MountainShield: uw contrair beleggingsfonds

Veel beleggers hebben geen tijd of missen het inzicht hoe contrair te beleggen. Selwyn Duijvestijn heeft er zijn beroep van gemaakt om contrair te denken èn te handelen. Onder zijn deskundige leiding is in 2015 het MountainShield Capital Fund opgericht. Dit contraire beleggingsfonds was een jaar later het best presterende en snelst groeiende fonds van Nederland. Ook u kunt deelnemen in dit fonds!

Het MountainShield Capital Fund belegt voor haar participanten in beursgenoteerde bedrijven voor de middellange termijn volgens een degelijke long/short strategie die wordt aangevuld met een dagelijkse handelsstrategie.

Long/short beleggen

Met een long/short strategie profiteert u van stijgende én dalende koersen. Door continu een juiste combinatie van opwaarts en neerwaarts gerichte beleggingen aan te houden, is het Fonds trendonafhankelijk en vaart het haar eigen koers. Door spreiding aan te brengen over sectoren wordt getracht de volatiliteit van het fondsrendement verder te beperken. Het actieve, dagelijkse beheer zorgt ervoor dat er snel ingespeeld kan worden op de kansen in de markt.

ROI asset management

Het MountainShield fonds is één van de beleggingsfondsen van gerenommeerd fondsenhuis ROI asset management. Als participant heeft u daar een eigen, vaste aanspreekpunt. Ontdek wat ROI voor u als belegger kan betekenen en maak een afspraak voor een persoonlijke kennismaking.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment