Contrair beleggen met Selwyn Duijvestijn

by Paul

Het vinden van het juiste aandeel, begint met het vinden van de juiste sector. Contrair beleggers maken gebruik van de massapsychologie van andere beleggers. Het is dan natuurlijk wel zaak dat er een aandeel is waarover de massa een opinie heeft.

Selwyn Duijvestijn heeft er zijn specialiteit van gemaakt om contrair te handelen op de beurs. Door het internationale nieuws en macro-economische ontwikkelingen te volgen, komt hij vaak op het spoor van een interessante sector. Wanneer iets in het nieuws is, heeft immers iedereen er al snel een mening over. Aan de basis van zijn beleggingsmodel staat dus altijd een specifieke gebeurtenis dat door de media wereldkundig wordt gemaakt. Vervolgens zoekt Duijvestijn bij deze gebeurtenis een interessante sector om in te beleggen. Er zijn twee soorten interessante contraire beleggingen te onderscheiden.

Contrair = potentie versus risico

Selwyn zoekt bedrijven die met hun bestaande producten en opvolgers daarvan vandaag ondergewaardeerd zijn. Dat kan zijn omdat de risico’s te hoog worden ingeschat door de markt. Ook houdt hij bedrijven in de gaten die met producten gaan komen waarvan hij verwacht dat het potentieel ervan nog niet voldoende in de koers is verwerkt.

De keuze om te beleggen in een aandeel wordt uiteindelijk bepaald door een inschatting van kansen. Het onderschatten van het potentieel door de massa en een (daardoor) te lage waardering van het aandeel zijn goede indicatoren.
Heel vaak overschat de markt de risico’s en onderwaardeert de potenties. Weglopen van enge en nieuwe dingen komt veel voor. Duijvestijn loopt niet weg en ziet juist kansen waar anderen kiezen voor verkopen en mijden.

Risico van contrair beleggen

De informatievergaring is essentieel om tot een inschatting te komen van het aanwezige potentieel èn het risico. Een aandeel kan ondergewaardeerd raken omdat bepaalde producten of markten uit de gratie zijn, waardoor het bedrijf een negatieve groei kan krijgen. Maar zo’n bedrijf kan er dan weer bovenop komen door nieuwe producten en markten aan te boren. Daar moet een bedrijf dan wel op voorbereid zijn. Denk aan capaciteit en logistiek.

Voor een contrair belegger als Selwyn Duijvestijn telt dat de aanwezige potentie en de kansen op een ‘turn around’ opwegen tegen het intrinsieke risico van een belegging.

Wilt u ook contrair beleggen zoals Selwyn Duijvestijn? Deze vorm van beleggen is niet voor beginners en vraagt veel tijd en ervaring. Daarom is het een goed alternatief om uw contraire strategie uit te besteden. Bij gerenommeerd fondsenhuis ROI asset management bent u aan het juiste adres. Ontdek wat ROI voor u als belegger kan betekenen en maak een afspraak voor een persoonlijke kennismaking.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment