Contrair beleggen met pizza!

by Paul

Wie in Noord-Amerika een pizza wil bestellen doet dit tegenwoordig simpel online. Binnen afzienbare tijd staat de bezorger voor de deur. In veel gevallen is de pizza afkomstig van Papa John’s. Het bedrijf is de op twee na grootste pizzabezorger ter wereld!

Toch heeft Papa John’s de laatste jaren flinke concurrentie te duchten van andere pizzaketens als Domino’s Pizza, Little Caesars en Pizza Hut. Hierbij bleek het bedrijf niet altijd in staat om zijn marktpositie succesvol te verdedigen. Volgens analisten kampte Papa John’s met een PR-probleem.

Het probleem is de laatste 2 jaar beduidend erger geworden en Papa John’s leek meer en meer marktaandeel te verliezen. Tijd voor een drastische maatregel.

In februari 2019, terwijl de omzetcijfers met een nieuwe duikvlucht bezig waren, deed het activistische beleggingsfonds Starboard Value een investering van $200 miljoen in de pizzaketen. Daarmee verwierf het de stoel van de voorzitter in de raad van bestuur.

Lees meer over contrair beleggen

Intussen was de oprichter van de pizzaketen, John Schnatter, al geruime tijd bezig om via de rechter de controle over ‘zijn’ bedrijf terug te krijgen. Hij had destijds ene Steve Ritchie aangewezen als zijn opvolger. Maar zodra Ritchie op zijn troon zat, werkte hij Schnatter eruit als voorzitter van Papa John’s. Einde vriendschap en einde bemoeienis.

De investering door Starboard zette Ritchie onlangs schaakmat. Schnatter adviseerde de nieuwe voorzitter meteen om de CEO te vervangen.

Sinds eind augustus heeft Papa John’s een nieuwe CEO: Rob Lynch. Lynch heeft 20 jaar werkervaring in de foodwereld. Na managementposities bij at Taco Bell, HJ Heinz Company en Procter & Gamble, was hij laatst de grote man bij Arby’s, een quick service fastfood restaurantketen. Hij was daar verantwoordelijk voor een ingrijpende ommekeer en bracht het bedrijf naar een status van sterke groei en hoge winst.

Als CEO van Papa John’s staat Lynch voor eenzelfde uitdaging. Papa John’s moet sterker staan in de strijd met de concurrenten. Het moet meer ‘smoel’ hebben.
Voormalig basketball grootheid Shaquille O’Neal is alvast één van de aansprekende troeven die naar voren wordt geschoven.

Ga voor een beleggingsfonds dat kansen ziet en benut!

Succesvol contrair beleggen met Papa John’s

Het aandeel klom de dag na het nieuwsbericht over de CEO-wissel met ruim 6%, een teken dat aandeelhouders de nieuwe CEO verwelkomen en een sterk vertrouwen hebben in de rol die Lynch gaat spelen in de toekomst van het bedrijf. Dat de turnaround niet in 1 dag plaats zal vinden, beseft iedereen. Ook dat uit zich in opvallende koersreacties.

Bij de meest recente bekendmaking van de kwartaalcijfers, was er wel degelijk sprake van een aantoonbare vooruitgang. Het strategisch plan in het tweede kwartaal van 2019, inclusief een aanzienlijke investering in marketing en het franchisesysteem, laat al een verbeterde winstgevendheid zien.

Papa John’s is goed op weg om zich opnieuw aan de top van de pizza-food-keten te nestelen.

De beleggingsexperts van Marktgevoel tipten dit aandeel als contraire belegging op 2 september jongstleden. De koers van dit aandeel was toen $49,76. Momenteel staat de koers al boven de $52. Een koersdoel van $60 op de langere termijn levert de contraire belegger een rendement op van 20,58%! Daarmee is het pizza aandeel een uitstekend voorbeeld van hoe succesvol contrair beleggen kan zijn.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment