Contrair beleggen, tegen de stroom in!

by admin

Het zit in onze natuur. Actie is reactie. Als we iemand iets zien doen wat onze belangstelling wekt, en we constateren dat steeds meer mensen die eerste actie zien nadoen, dan besluiten we instinctief om het óók te doen. Want dan zal het wel kloppen.

Ook beleggers zijn net lemmingen. Forse koersbewegingen zijn het gevolg van massale aankoop- of verkoopacties. De angst om de boot te missen of blinde paniek. Die emoties zijn zeer lastig uit te sluiten. En bovendien is kuddegedrag wel zo makkelijk. Dat bespaart energie; je hoeft niet zelf na te denken.

Maar er zijn ook beleggers die wèl zelf ‘in control’ willen blijven. Die wèl door de waan van de dag kunnen kijken en durven stil te blijven zitten wanneer anderen blind op de verkoopknop drukken. Die kalm afwachten wanneer anderen gulzig aandelen inslaan. Dàt is de contraire belegger.

Warren Buffett

Eén van de bekendste contraire beleggers is Warren Buffett. Diens uitspraak, “it is wise to be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”, is feitelijk de wapenspreuk van alle contraire beleggers.

It is wise to be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.

Warren Buffett

Wat houdt dit nu feitelijk in? Natuurlijk doen ook contraire beleggers goed hun huiswerk en stappen ze niet in elk aandeel dat zojuist een forse daling heeft ondergaan. Net zomin als zij ‘short’ zullen gaan op elk aandeel dat een all-time-high heeft weten neer te zetten.

De kunst is om te onderkennen waaròm een aandeel lager of juist hoger wordt gezet. Is het terecht? Is er sprake van onder- of overwaardering? Welke vooruitzichten heeft het bedrijf, wat speelt er in de betreffende sector? Met al die kennis op zak weet de contraire belegger hoe te handelen. Eigenlijk zou elke belegger dit natuurlijk moeten doen.