Wat is dat eigenlijk, contrair beleggen?

by Paul
mountainshield-beter-contrair-beleggen

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Contrair beleggen als alternatief

Iedere belegger zal willen instemmen met het motto “buy low, sell high”, maar in de praktijk doen we vaak het omgekeerde. Dat creëert kansen voor contrair beleggers. Contrair beleggen kan betrekking hebben op market-timing – verschuivingen tussen activacategorieën – of beleggen in ‘out-of-favor’-aandelen. Het is een eigenzinnige, alternatieve manier van beleggen op de beurs.

Contrair beleggen betekent niet dat contrair belegger beleggers voortdurend pessimistisch of optimistisch zijn, het betekent slechts dat ze tegen de tegen populaire opvattingen in handelen. Contrair beleggers zien waarde in een aandeel als veel beleggers in paniek raken en vrezen voor nog grotere koersdalingen. Contrair beleggers worden juist voorzichtig indien als gevolg van hogere koersen het vertrouwen bij andere beleggers teveel toeneemt.

Beleggers zijn kuddedieren

De meeste beleggers balanceren tussen hoop en vrees en lijden aan het ‘greed and fear’-syndroom. Zij tonen daarbij vaak kuddegedrag, met dramatische gevolgen voor de rendementen. Veel beleggers baseren hun beslissingen op hoe zij zich voelen, in plaats van op wat ze weten (of hadden kunnen weten). Om die reden schieten markten vaak te ver door in optimisme of in pessimisme. Zo is een coverstory in de grote nieuwsbladen of kranten over de richting van financiële markten vaak een duidelijke contra-indicator.

Een contrair belegger belegger is er van overtuigd dat massapsychologie leidt tot een verkeerde waardering van activa, van sectoren of van individuele aandelen en dat hij (of zij) daar gebruik van kan maken.

MountainShield belegt contrair

Een goed voorbeeld van een beleggingsfonds dat zich bedient van een contraire beleggingsstrategie is het MountainShield Capital Fund. Dit fonds is onderdeel van het fondsenhuis dat onder beheer staat van ROI asset management. Door telkens long te gaan wanneer een aandeel ondergewaardeerd is en juist short te gaan wanneer er sprake is van overwaardering, speelt dit beleggingsfonds in op de trend van het moment. Deze specialistische manier van beleggen vergt veel analyse en afwegingen. Een speciaal team onder aanvoering van Selwyn Duijvestijn opereert vanaf Beursplein 5 in Amsterdam. Korter op de bal kan je als belegger niet spelen!

Beleg ook contrair!

Meer weten over hoe u als belegger rendement kunt halen uit contrair beleggen? Bezoek dan de website van MountainShield en vraag gratis een brochure aan of maak een afspraak.

Meer over aandelen en beleggen

Leave a Comment